28 Ιουν 2013

Ραγδαίες οι εξελίξεις για το λατομείο Αγγέλου

αδρανη υλικα

Την ερχόμενη Δευτέρα 01/07, θα εκδικαστεί τελικά η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της εταιρείας “Αγγέλου Λατομεία Σαλαμίνας ΑΕ” ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου του Πειραιά που αφορά τις αποφάσεις της Αντιπεριφέρειας Νήσων για την σφράγιση του σπαστηροτριβείου και την διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος των εγκαταστάσεων του λατομείου.
Ταυτόχρονα όμως, το μεσημέρι της Παρασκευής 28/06, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, με απόφαση του, δέσμευσε μέχρι νεοτέρας, όσο υλικό έχει εξορυχθεί παράνομα και ταυτόχρονα απαγόρευσε την διεξαγωγή οποιασδήποτε εργασίας στο υλικό αυτό, όπως φόρτωση, μεταφορά κλπ.
Ο νέος …
«γύρος» του λατομείου, άρχισε το πρωί της περασμένης Τρίτης 25/06, όταν σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων των περιοχών που γειτονεύουν με το λατομείο, ακούστηκε ο γνωστός θόρυβος των φουρνέλων και στην συνέχεια άρχισε η κυκλοφορία των βαρέων φορτηγών του λατομείου έμφορτων με αδρανή υλικά.
Το πρώτο ξάφνιασμα έδωσε γρήγορα τη θέση του στην οργή και την αγανάκτηση, όταν μαθεύτηκε στη Σαλαμίνα ότι το λατομείο «λειτουργεί ξανά με δικαστική απόφαση που κέρδισε η επιχείρηση». Λίγο αργότερα έγιναν γνωστές οι λεπτομέρειες (βλέπε εδώ). Επρόκειτο για μια προσωρινή διαταγή του Διοικητικού Πρωτοδικείου του Πειραιά που ανέστειλε την ισχύ δύο αποφάσεων του Αντιπεριφέρειάρχη κ. Δημήτρη Κατσικάρη αλλά από κάποιους ερμηνεύθηκε ως «άδεια» για την «επαναλειτουργία» του λατομείου στην θέση Γούβα – Μπατσί.
Η προσωρινή διαταγή εκδόθηκε την Παρασκευή 21/06, μετά από αίτηση της εταιρείας «Αγγέλου Λατομεία Σαλαμίνας ΑΕ», και ισχύει πρακτικά μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 01/07, οπότε θα γίνει η οριστική εκδίκαση της αίτησης αναστολής εκτέλεσης, που έχει καταθέσει η εταιρεία κατά των αποφάσεων της Αντιπεριφέρειας που διατάζουν την σφράγιση του κυρίως παραγωγικού μηχανήματος του λατομείου, του σπαστηροτριβείου, και εντέλλονται την διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος των εγκαταστάσεων.
Και η μεν προσωρινή διαταγή, είναι απολύτως σύννομη, γιατί σύμφωνα με τον Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας «ωσότου εκδοθεί η απόφαση για την αίτηση αναστολής, η εκτέλεση της προσβαλλόμενης πράξης αναστέλλεται αυτοδικαίως», αλλά ταυτόχρονα είναι «κενό γράμμα» καθώς οι μεν εξορύξεις έχουν απαγορευθεί από τον Νοέμβριο του 2011 (με εξαίρεση το δίμηνο Απρίλιος – Μάιος 2012) το δε συγκεκριμένο μηχάνημα, το σπαστηροτριβείο, στερείται αδείας από τον Μάρτιο του 2012, οπότε είναι απορίας άξιον τι νόημα έχει η απόφαση αναστολής της σφράγισής του, διότι θεωρητικά τουλάχιστον, το λατομείο, δεν έπρεπε να λειτουργεί εδώ και πολλούς μήνες.
Χαρακτηριστικό είναι ότι, όλες οι Δημόσιες υπηρεσίες (σ.σ. Δασαρχείο, Διεύθυνση Μεταλλείων, Περιφέρεια, Αποκεντρωμένη Διοίκηση κ.α.), που εμπλέκονται στην λειτουργία του λατομείου, επιμένουν κατηγορηματικά ότι η συνέχιση της λειτουργίας του για διάφορους τυπικούς και ουσιαστικούς λόγους είναι παράνομη, αλλά το  λατομείο συνεχίζει τελικά να λειτουργεί, αποκαλύπτοντας τις εγγενείς αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού και την πλήρη αδυναμία επιβολής της έννομης τάξης, τουλάχιστον κατά το μέρος της εκτέλεσης των αποφάσεων της Διοίκησης.
Το μεσημέρι της Παρασκευής 28/06, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, ο κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος εξέδωσε απόφαση, που κοινοποιείται για άμεσες ενέργειες σε δώδεκα κρατικές Υπηρεσίες,  η οποία αναφέρει επί λέξει:
“Δεσμεύουμε μέχρι νεωτέρας, από την Εταιρεία «ΑΓΓΕΛΟΥ – ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ Α.Ε.» με έδρα «Γούβα – Μπατσί» Περιφέρειας Δήμου Σαλαμίνας, τον όγκο των αδρανών υλικών που προέρχονται από παράνομη εξόρυξη και περιγράφονται στην έκθεση δέσμευσης που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας απόφασης και απαγορεύουμε την διεξαγωγή οποιασδήποτε εργασίας επί αυτών (φόρτωση, μεταφορά κλπ.).”
Στην απόφαση επισυνάπτεται έκθεση δήμευσης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28/05 από εξαμελή επιτροπή που δεσμεύει περίπου 23.000 κυβικά μέτρα διαφόρων αδρανών υλικών «που προέρχονται από παράνομη εξόρυξη». (Όλη η απόφαση εδώ σε μορφή pdf)
Μετά από την εξέλιξη αυτή γίνεται καταφανής η ανυπαρξία νόμιμης δυνατότητας λειτουργίας του λατομείου στην θέση Γούβα – Μπατσί και της παραγωγής ή της διάθεσης αδρανών υλικών. Απομένει στις αρμόδιες ελεγκτικές και κατασταλτικές Αρχές να εφαρμόσουν τις αποφάσεις της Διοίκησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου