1 Αυγ 2013

Το ξεπούλημα του Δημοτικού δικτύου ύδρευσης





« Εάν σήμερα ψηφίσετε τη σύμβαση, τότε κύριε Δήμαρχε θα χαρακτηριστείτε ως ο άνθρωπος που  ξεπούλησε το Δήμο ».
Με την βαρυσήμαντη αυτή φράση έκλεισε την ομιλία του ο Αντιδήμαρχος Έργων και αναπληρωτής Δημάρχου κ.Βαγγέλης Αστράκος στην δραματική συνεδρίαση του ΔΣ στις 29/7 όπου για 7 ολόκληρες ώρες προσπαθούσαμε να ανατρέψουμε την ειλημμένη απόφαση του Δημάρχου να υπογράψει την αποικιοκρατικού τύπου σύμβαση της ΕΥΔΑΠ για 20ετή παραχώρηση χρήσης, διαχείρισης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης ολόκληρου του Δημοτικού δικτύου ύδρευσης του νησιού, άνευ ανταλλάγματος.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρ. Πρόεδρος του ΔΣ κ.Νίκος Κόγιας καθώς και σύσσωμη η αντιπολίτευση, εκτός μιας εξαίρεσης αυτή του κ. Χατζηνικολάου που έδωσε την οριακή ψήφο για να περάσει η σύμβαση.

       Αναφέρω τα ονόματα, γιατί πρόκειται για ένα πραγματικό ξεπούλημα του Δήμου, μία παράδοση άνευ όρων, μία πράξη που δεν μπορεί να την συλλάβει ανθρώπου νους. Η παραχώρηση χωρίς αντάλλαγμα μιας προσοδοφόρου πηγής του Δήμου της τάξεως των 500.000 e καθαρού κέρδους ετησίως, σε συνδυασμό με τις ανυπολόγιστες επιπτώσεις τόσο για τους υδρευόμενους που παραδίδονται στο έλεος της υπό ιδιωτικοποίηση ΕΥΔΑΠ, όσο και για τους εργαζόμενους Υπαλλήλους του Τμήματος Ύδρευσης που θα βρεθούν μετέωροι, συνιστά μέγα σκάνδαλο της σημερινής Δημ. Αρχής και φανερώνει πλήρη ανικανότητα διαχείρισης των του Δήμου.
Το φωνάζω 2 χρόνια τώρα, και να που έρχονται τα 2 πρωτοκλασάτα στελέχη της παράταξης Τσαβαρή και με δικαιώνουν.
Η εκτίναξη του χρέους προς την ΕΥΔΑΠ από 4,5 στα 10 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε 2,5 μόνο χρόνια, είναι αποτέλεσμα της κακοδιαχείρισης και διασπάθισης του χρήματος  των δημοτών.
Όταν ο Δήμος εισπράττει 3 από τους καταναλωτές του νερού, χρεώνεται με 2 από την ΕΥΔΑΠ και δεν αποδίδει τίποτα,  τότε φυσικό επακόλουθο είναι να πνιγεί στο χρέος με αποτέλεσμα την άνευ όρων παράδοση.
Κι αν το ζεστό αυτό χρήμα πήγαινε για κάποιο έργο θα το καταλάβαινα. Το να χρησιμοποιούνται όμως αλόγιστα από δω κι από κει για εξυπηρέτηση ημετέρων, για φανφάρες και ψήσε-φέρε είναι απαράδεκτο. Ίσως να μπορούσε να δικαιολογηθεί και να κατανοηθεί μία παραχώρηση εάν η ΕΥΔΑΠ μας απάλλασσε από το χρέος και αναλάμβανε με δικά της έξοδα την υποχρέωση της συντήρησης και βελτίωσης της παροχής υπηρεσίας ύδρευσης, αφού το όφελός της θα είναι τεράστιο.
Εδώ όμως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Με την σύμβαση που τελικά ψηφίστηκε από την πλειοψηφία του κ.Τσαβαρή, ο Δήμος θα πληρώσει και το χρέος και τις όποιες δαπάνες και έξοδα γίνουν για την αναγκαία αναβάθμιση του δικτύου και την βελτίωση της παροχής ύδρευσης.
Οι όροι της σύμβασης είναι εξωφρενικοί αφού η ΕΥΔΑΠ αναλαμβάνει μόνο την απλή  συντήρηση του δικτύου δηλ. αν τρυπήσει π.χ. ένας αγωγός θα βάλουν ένα τσεμπέρι και τέλειωσε.
Για οποιαδήποτε άλλη εργασία και δαπάνη που θεωρείται επένδυση και όχι συντήρηση σύμφωνα με όσα αναφέρονται ρητώς στη σύμβαση, όπως αντικατάσταση υφιστάμενων αγωγών, τοποθέτηση νέων αγωγών,  αναβάθμιση / επέκταση υφιστάμενων εγκαταστάσεων και εξοπλισμού ή κατασκευή νέων, αντικατάσταση ρολογιών κ.ά. θα εκτελούνται απ΄αυτήν και θα πληρώνουν ο Δήμος και ο υδρευόμενος.   Αν είναι δυνατόν!!!!!
Ο κ.Τσαβαρής όταν ήταν στην αντιπολίτευση ήταν λάβρος εναντίον κάθε απόπειρας μεταβίβασης του δικτύου στην ΕΥΔΑΠ. Σήμερα είναι υπέρμαχος. Οι προεκλογικές του δεσμεύσεις πήγαν κι αυτές περίπατο.
Η περσινή του εξαγγελία ότι με την σημερινή παραχώρηση του δικτύου στην ΕΥΔΑΠ ο Δήμος θα εισέπραττε (δήθεν) 5.000.000 e, ποσό το οποίο επιπόλαια ενέγραψε και στον Προϋπολογισμό, αποδείχθηκε αέρας κοπανιστός. Ούτε 1 ευρώ δεν εισπράττει και με την παραχώρηση θα πληρώνει κι από πάνω ο Δήμος. Και ατιμωμένος και δαρμένος, δηλαδή.
Ο κ.Τσαβαρής, αποκρύπτοντας εσκεμμένως τα στοιχεία, δεν κατάφερε να πείσει για την ορθότητα της απόφασής του κανέναν νοήμονα Δημοτικό Σύμβουλο και ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω τι κρύβεται πίσω από αυτή την απόφαση.
Επειδή όμως, η αποικιοκρατική αυτή σύμβαση πλήττει βάναυσα τόσο τα  συμφέροντα του Δήμου όσο και των υδρευόμενων συνδημοτών μας οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν το φάσμα της διακοπής του νερού, προσφεύγω σήμερα στην Προϊστάμενη Αρχή για ακύρωση της Σύμβασης, διότι η απευθείας παραχώρηση περιουσιακού στοιχείου του Δήμου άνευ ανταλλάγματος μόνο σε Κανταφικά καθεστώτα μπορεί να έχει τύχη.
Ο κ.Τσαβαρής δεν έχει ακόμα καταλάβει ότι ο Δήμος δεν είναι ιδιοκτησία του για να την χαρίζει σε όποιον θέλει.  Είναι ανεπίδεκτος μαθήσεως μολονότι του έχω ακυρώσει μια ντουζίνα παρόμοιες αποφάσεις του. Να είναι σίγουρος ότι και τούτη η απόφαση θα ακυρωθεί.
« Οι πολιτικοί άνδρες - είπε ο Αντιδήμαρχος κ.Αστράκος απευθυνόμενος στον Δήμαρχο - όταν δεν είναι ικανοί να διαχειριστούνε την περιουσία του Δήμου, δηλώνουν αδυναμία και πάνε σπίτι τους. Κι εμείς αφού δεν είμαστε ικανοί να κρατήσουμε το δίκτυο πρέπει να πάμε σπίτι μας ».
Δεν νομίζω όμως ότι ο κ.Τσαβαρής διαθέτει την πολιτική ανδρεία να παραιτηθεί. Είμαι σίγουρη όμως ότι θα τον ¨παραιτήσει¨ ο κόσμος στις εκλογές του ερχόμενου Μαϊου, τότε που θα ανθίζουν οι αμυγδαλιές.

Σαλαμίνα 1/8/2013                                                    Ρούλα Νάννου
                                                                        Υποψ. Δήμαρχος Σαλαμίνας

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος1/8/13, 7:31 μ.μ.

    ΚΥΡΙΑ Ρ. Ναννου ο Χατζηνικολαου είναι δικος σας συμβουλος και δινει την οριακή ψήφο για να κανει ότι θελει ο Τσαβαρής. Τι περιμένετε για να τον διαγράψετε; Αφου δεν τολματε ουτε αυτό το απλο να κανετε πως ζητάτε να σας κάνουμε Δημαρχο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή